, Nieuws voor professionals

Nederlandse rente verbetert verder

Uitgegeven: 25 april 2012 09:29
Laatst gewijzigd: 25 april 2012 10:27

AMSTERDAM - De Nederlandse positie op de financiële markten is woensdagochtend verder verbeterd.

De grootste onrust onder beleggers over de politieke crisis lijkt voorlopig geweken, nu het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is teruggelopen tot het niveau van voor het weekeinde.

Het rendement op Nederlandse 10-jaarsobligaties lag woensdag even na 10.00 uur met 2,35 procent, 62 basispunten (0,62 procentpunt) hoger dan dat op de veilig geachte Duitse staatsleningen. Dat niveau is vergelijkbaar met dat van vrijdag, toen de regerings- en gedoogpartijen nog onderhandelden over de bezuinigingen.

Onzekerheid

Maandag liep het renteverschil op tot bijna 80 punten, door de groeiende onzekerheid over de financiële positie van Nederland. De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld.

Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in het betreffende staatspapier.

Het renteverschil met Duitsland is nog altijd bijna twee keer zo hoog als aan het begin van dit jaar. Dit komt vooral door een daling van de Duitse rente, de Nederlandse rente ligt niet veel hoger dan begin januari.

De Spaanse rente zakte woensdag tot 5,79 procent en kwam daarmee in de buurt van het Italiaanse rentepeil. Het rendement op Italiaanse 10-jaarsobligaties stond woensdagochtend op 5,63 procent.

© ANP
Reageer: Deel dit artikel via:

Mail/tip de redactie Foto bij dit bericht? Stuur hem op!
Zoek nieuws over dit onderwerp Afdrukken
Volg NUzakelijk:


nuzakelijk.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep