, Nieuws voor professionals

Europese providers blokkeren internetverkeer

Uitgegeven: 13 maart 2012 11:24
Laatst gewijzigd: 13 maart 2012 11:30

AMSTERDAM – BEREC, het Europees samenwerkingsverband van toezichthouders in de telecomsector, concludeert dat er in Europa regelmatig internetverkeer geblokkeerd of afgeknepen wordt.

Dat blijkt uit een document (pdf) dat burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) online heeft gezet.

BEREC doet onderzoek naar de situatie in Europa op het gebied van telecom en de definitieve resultaten worden in het tweede kwartaal verwacht. 400 providers deden mee aan het onderzoek en BEREC deelt nu alvast de eerste bevindingen.

Zo blijkt dat in Europa regelmatig Voice over IP (VoIP) geblokkeerd wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om Skype waarbij klanten kunnen bellen via een internetverbinding. Ook wordt filesharingverkeer door sommige beheerders van vaste en mobiele netwerken geblokkeerd.

DPI

Om de blokkades te realiseren wordt gebruikgemaakt van Deep Packet Inspection (DPI). Daarmee kan een aanbieder controleren welk verkeer er verstuurd wordt, maar het kan ook ingezet worden om het dataverkeer op een netwerk te managen zodat er geen problemen ontstaan.

Het probleem van DPI is dat in potentie ook de inhoud van verkeer kan worden bekeken.

In Nederland ontstond vorig jaar nog ophef over het gebruik van de techniek door onder meer KPN. Bovendien was er vorig jaar in Nederland sprake van het blokkeren of afknijpen van bepaalde diensten om het datanetwerk te ontlasten. De Tweede Kamer heeft daar met het opnemen van netneutraliteit in de Telecomwet een stokje voor gestoken.

Eerste Kamer

Binnenkort zal de Eerste Kamer over netneutraliteit stemmen. In de rest van Europa geldt dergelijke regelgeving niet. "Dit onderstreept de noodzaak voor netneutraliteitswetgeving. We hopen dat de Europese Commissie snel regels gaat stellen", aldus Ot van Daalen, directeur van BoF.

Hoeveel providers verkeer blokkeren en in welke landen dat vooral gebeurt, wordt later bekendgemaakt.

© NU.nl/Colin van Hoek

Trefwoorden

Reageer: Deel dit artikel via:

Mail/tip de redactie Foto bij dit bericht? Stuur hem op!
Zoek nieuws over dit onderwerp Afdrukken
Volg NUzakelijk:


nuzakelijk.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep