, Nieuws voor professionals

EU wil actie tegen belastingontduiking

Uitgegeven: 19 april 2012 14:02
Laatst gewijzigd: 19 april 2012 14:02

STRAATSBURG - Belastingontduiking in Europa moet moeilijker worden en Brussel moet meer werk maken van het speuren naar belastingfraude. Een resolutie met deze oproep werd donderdag door het Europees Parlement in Straatsburg aangenomen.

Volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong, een van de opstellers van de resolutie, lopen EU-lidstaten circa 1000 miljard euro per jaar mis aan belastingopbrengsten door fraude en ontduiking.

Met name het doorsluizen van winsten door bedrijven naar belastingparadijzen is een doorn in het oog van het Europarlement.

De Europarlementariërs doen een aantal voorstellen aan de Europese Commissie en Denemarken, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Zo willen ze een einde aan het bankgeheim, dat nog in enkele EU-landen geldt. Ook de boekhoudregels voor multinationals moeten aangescherpt worden.

De parlementariërs willen weten hoeveel belasting een bedrijf in elk land betaalt. Daarnaast wil het Europarlement een einde aan brievenbus-bv's, bedrijven die in een land met een gunstig belastingklimaat het hoofdkantoor hebben, maar het feitelijke werk elders doen.

De commissie zegde tijdens het debat woensdag toe begin juni met concrete plannen te komen.

© ANP

Trefwoorden

Reageer: Deel dit artikel via:

Mail/tip de redactie Foto bij dit bericht? Stuur hem op!
Zoek nieuws over dit onderwerp Afdrukken
Volg NUzakelijk:


nuzakelijk.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep