, Nieuws voor professionals

Onderzoek naar omkoping bij Vestia

Uitgegeven: 14 april 2012 09:43
Laatst gewijzigd: 14 april 2012 17:19

AMSTERDAM – De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia.

Dat liet het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag weten.

Er zijn tot nu toe twee verdachten in beeld, een financieel medewerker van Vestia en een tussenpersoon. Een van deze verdachten is aangehouden en blijft de komende 2 weken vastzitten, zei een woordvoerster van het OM.

Naar verluidt is de Vestiamedewerker degene die is opgepakt. De NOS stelt zaterdagmiddag dat het om financieel topman Marcel de V. gaat. De inmiddels vertrokken topman van Vestia, Erik Staal, zou niet tot de verdachten behoren.

Oud-topman

NRC Handelsblad meldde in de zaterdageditie dat het OM wel gaat bekijken of oud-topman Staal persoonlijk heeft verdiend aan die transacties. Hij kwam eerder al onder vuur te liggen vanwege zijn riante vertrekpremie.

Volgens de krant worden ook banken, waaronder ABN Amro en Deutsche Bank, onder de loep genomen.

Beslag

De FIOD heeft diverse doorzoekingen gedaan en heeft beslag gelegd op bankrekeningen. De omvang van de fraude is nog niet bekend.

Vestia kwam in de problemen doordat de corporatie voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen.

De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. De corporatie heeft 1,5 miljard euro in onderpand moeten geven aan banken wegens de financiële problemen.

Spijtig

Het bestuur van Vestia zegt in een reactie "het spijtig te vinden dat Vestia weer op een uiterst negatieve wijze in de media staat. We moeten hier echter helaas doorheen om met een schone lei te kunnen beginnen."

© ANP/NUzakelijk

Trefwoorden

Reageer: Deel dit artikel via:

Mail/tip de redactie Foto bij dit bericht? Stuur hem op!
Zoek nieuws over dit onderwerp Afdrukken
Volg NUzakelijk:


 

- Advertorial -

 

retargeting pixel nuz ondernemen

nuzakelijk.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep