, Nieuws voor professionals

Uitsluitingsclausule

Uitgegeven: 5 januari 2009 11:30
Laatst gewijzigd: 5 januari 2009 11:40

De uitsluitingsclausule verhindert dat de schenking in de gemeenschap van goederen valt.

Veel mensen willen wel hun kinderen of anderen iets schenken, maar vinden het geen prettige gedachte dat na een eventuele echt­scheiding de (ex)echtgenoten van hun kinderen (of van die anderen) recht hebben op de helft van het geschonkene. Dit kan gebeuren als de verkrijger in algehele gemeenschap van goederen is getrouwd.

Als oplossing hiervoor kan een uitsluitingsclausule in de schenkingsakte worden opgenomen. Zo'n clausule omvat een verklaring dat de schenking niet in enige huwelijksgoederengemeen­schap waarin de ontvanger gerech­tigd mocht zijn of worden valt. Het resultaat is dat de ‘koude kant' (de aangetrouwde kant) geen recht heeft op de helft van de geschonken goederen ingeval van echtscheiding.

Bewindvoerder
Wellicht wilt u voorkomen dat uw kind of kleinkind nu al over de schenking kan beschikken en daar dan wellicht onverstandige dingen mee gaat doen. Dit kunt u regelen door een bewindvoerder aan te wijzen, totdat uw kind of kleinkind wat ouder is.

Bij een schenking aan een kind kunt u zelf bewindvoerder zijn. Bij een schenking aan een kleinkind wilt u wellicht de vader of moeder van uw kleinkind als bewindvoerder aanwijzen.

© NUzakelijk/Annelies Käser
Reageren? Ga naar NUjij.nl Mail/tip de redactie
Foto bij dit bericht? Stuur hem op! Zoek nieuws over dit onderwerp
Afdrukken

nuzakelijk.nl is onderdeel van het netwerk van de ilse media groep bv. 2009